O HAPPY DAYS

O Happy Days

Soms vragen mensen me: “als je zoveel jaren geleden geen priester was geworden, welk beroep zou je dan nu willen uitoefenen?” Mijn antwoord is simpel eenvoudig. Ik zou dan kleermaker willen zijn! Waarom is een kleermaker een benijdenswaardig mens? Omdat hij mensen de maat mag nemen. Geen confectie, waarbij je alle mensen in een paar maten kunt onderbrengen. Bij confectie passen we de mensen aan ónze maten. Een kleermaker past het pak aan de maat aan. Hoe vaak snijden wij mensen niet naar ónze maat, terwijl elk mens recht heeft op zijn eigen maat? je blijft je afvragen waarom wij altijd proberen anderen in onze schoenen te laten lopen, of die schoenen passen of niet. Heeft niet elk mens recht op zijn eigen schoenen, die hun eigen weg kunnen gaan?

Wij beoordelen mensen naar ónze maat. We vinden dat anderen aan ónze normen moeten voldoen. God doet dat niet. Hij neemt van iedereen persoonlijk de maat op
Voor Hem bestaan er geen confectiemensen met confectieoordelen. Als iemand uit zijn fatsoensnormen barst, richt Hij de mens weer op. Zij mogen weer opnieuw ademhalen. Mensen die schuldig zijn - en wie is dat niet? - ondervinden bij Hem vergeving. Mensen door mensen in hun hemd gezet, mogen van Hem weer meedoen. "Uithuilen en opnieuw beginnen" is zijn motto.

Het is vandaag de eerste zondag van onze Augustinus-feestmaand. 375 jaar bestaan als parochie, 175 jaar Begraafplaats Buitenveldert en 75-jarig bestaan van ons kerkgebouw. Het Tienerkoor Vivace heeft vandaag zélf gekozen voor de acht zaligsprekingen. Dat is het evangelie dat morgen, op Allerheiligen, zal worden gelezen. Een mooie keuze om dat ook vandaag te doen. Het thema van de viering is “O Happy Day”. Met dit lied zijn we vanmorgen ook onze viering begonnen. Het zou ook het thema van Allerheiligen kunnen zijn. Voor hen zijn – definitief terug bij God - hun Happy Days aangebroken.

Op Allerheiligen vieren wij het feest van Alle Heiligen. Dat waren geen confectie-mensen. Het is een onafzienbaar leger geworden van mensen. Ieder met zijn of haar eigenaardigheden en zijn eigen aardigheden. Toen ik klein was heb ik in de klas met een jongen gevochten. Hij had me uitgescholden voor : heilig boontje”. Ik gaf hem toen een geweldige mep, want ik vond het een grote belediging. Nu ik ouder ben, denk ik: was ik maar zo’n heilig boontje geworden, want de weg daarheen valt me vies tegen!

Maar ook heiligen waren beslist geen heilige boontjes. Maar één ding hebben ze ge¬meen: in hun hart hadden ze voldoende plaats gemaakt voor God en voor hun medemensen. Ze hebben mensen genomen zoals ze zijn: soms gebroken, soms geheeld. Ze hebben hun omgeving de volle pond willen geven. Als je dat probeert te doen, dan is je levensweg een weg van teleurstellingen en tegenslagen. Ze zijn "arm van geest" in de zin van "uitgeblust". Het elan heeft de wereld eruit geslagen. Toch blijven ze rechtop staan, vaak omwille van de ander. Daardoor bleven ze overeind.

Ook de H.Augustinus vermeldt in zijn boek”je “Belijdenissen” een aantal dingen die eigenlijk niet goed door de beugel kunnen. Zo vertelt hij over een tante die hij niet mocht. Stiekem heeft hij iets in haar soep gedaan! “Wat?”. Zulu u vragen. Het is eigenlijk gênant om te zeggen, maar hij had beter naar het toilet kunnen gaan of achter een boom kunnen gaan staan! Maar toch is hij met vallen en opstaan heilig geworden,een heel-maker Gods. In zijn leven heeft hij meer brokstukken aan elkaar gelijmd dan de wereld, Gods wereld, verder afgebroken. Vandaar dat God tegen hem heeft gezegd: Augustinus, kom maar binnen, jongen, trouwe vriend, voor jou zijn je happy days voorgoed aangebroken!
-
Naast de lijst van mensen die officieel heilig zijn verklaard, zijn er nog tal van mensen die voorgoed bij God geborgen zijn. Ik denk aan die vrouw van 84 die gestorven is. "Zij was zorgzaam en goed" stond er boven de rouwadvertentie. Ze heeft haar kinderen groot gebracht in de moeilijke oorlogsjaren. Ze stond altijd klaar voor anderen. De nood van de ander was haar nood. Altijd wilde ze je iets geven, als je bij haar was. Alles heeft ze gegeven, tot zelfs haar man toe. Nu is ze opgebrand, uitgeblust. Op haar begrafenis zeiden de mensen: "Als er iemand in de hemel komt, dan is zíj het wel!"

Hoeveel mensen zijn er niet als zij? Mensen, gerijpt door het leven. Mensen die elkaar niet voortdurend te lijf gaan met confectieoordelen. Mensen die de ander niet gebruiken als consumptiemiddel. Die niet direct denken: wat kan ik aan hem of haar verdienen? Zij denken: wat kan ík aan de ander kwijt? Zo zijn vele mensen - vaak onopgemerkt - de weg van Jezus gegaan. God zal hen belonen voor hun trouw. Onze wereld prijst andere mensen zalig. Grote namen, bekende sterren, beroemde sportmensen. Als Jezus het in zijn Bergrede heeft over "zalige mensen", dan heeft Hij het niet over hen. Bij Jezus tellen woorden als: barmhartigheid, zuiverheid, zachtmoe¬digheid, geduld. Dat zijn ándere woorden dan de woorden die de TV doorgaans gebruikt. Die heeft het over de moderne zaligheden van weelde en plezier, sluwheid, seks, drugs en geweld. Met deze woorden wil Jezus niets van doen hebben.

Hij vraagt om een sobere levensstijl van eenvoud en onschuld. Die grondwet zal deze wereld moeten veranderen in de wereld van God. Elk mens - welke afmeting hij of zij ook heeft - mag van God een parkeerplaatsje hebben onder zijn zon. Zalig de barmhartigen! Zalig de warmhartigen!

Zalig ben je als je je rekent tot de gebogenen in deze wereld.
Zalig ben je als je treurt om wat er mis ging
in je zelf, in deze wereld.
Zalig ben je als je hongert
naar rechtvaardigheid en vrede.
Zalig ben je als je vriendschap brengt
waar je leeft en werkt.
Zalig ben je als je vergiffenis kunt schenken,
als je kunt vergeven en vergeten.
Zalig ben je als je je uitgesloten voelt,
omdat je in je leven consequent kiest voor het goede.
Zalig ben je als je deze wereld
niet verder afbrokkelt maar opbouwt.

Het gaat op Allerheiligen ook over gewóne mensen. Zij vormen de onmisbare schakels in de goddelijke ketting. Je komt daar de namen tegen van mensen als Abraham, Mozes, David, Jeremia, Job, Jezus, Maria, Jozef, Paulus, Sint Jan de Doper, Maria Magdalena, Antonius van Padua, Gerardus Majella, Edith Stein. Maar ook de naam van tante Sjaan die zo'n rustpunt in de familie was. Ook de naam van die onbekende moeder die ondanks haar fouten vier kinderen fantastisch heeft grootgebracht. Zij zal nooit heilig worden verklaard. de vraag is of dat ook nodig is, want we weten dat ze in Gods hand is. Mensen die naar God toegegroeid zijn. God heeft ze hun éigen maat gelaten, hen hun eigen schoenen laten houden, hun talenten gegeven waarmee ze hebben gewoekerd. Zij hebben het leven geleerd met vallen en opstaan. Zij leven nu voorgoed bij God in hun “Happy Days!”

© Pater Ambro Bakker s.m.a.
Pastoor van de H.Augustinus
Amsterdam-Buitenveldert