DROMEN VAN VRIJHEID - VAKANTIE

Een vraag voor de kinderen en voor u allemaal: gaat u dit jaar nog op vakantie? En waar gaat de reis dit jaar naar toe? Of bent u al weg geweest? En als u terugkomt: wat hebt u allemaal meegemaakt? Dat zijn de vragen die wij elkaar in de vakantietijd vaak stellen. Ook in onze parochie stellen we deze vragen en geven we onze vakantietijden door. Werken kan mooi zijn, maar soms droom je van vrijheid. Lekker doen waar je zin in hebt! Aan veel dingen is te merken dat ‘t seizoen ten einde loopt. Veel zaken, ook in onze parochie, vragen om een afronding. Groepen komen een laatste keer bij elkaar en overzien de activiteiten van het afgelopen jaar, meestal besloten met een gezellig samenzijn.

Mensen krijgen de kriebels, ze moeten eruit, ze breken eruit. Eenmaal per jaar loskomen van alles wat je dagelijks bezighoudt en wegtrekken: velen naar verre landen, richting zon. St. Augustinus (4e eeuw) verwonderde zich er al over en zei: "De mens maakt reizen om zich te verbazen over de hoogte van de bergen, de geweldige golven van de zee, de lange loop van de rivieren, de uitgestrektheid van de oceaan en over de eeuwige kringloop van de sterren; maar aan zichzelf gaat hij zonder verbazing voorbij."

In de vakantietijd mogen wij alles loslaten wat ons dagelijks drijft: ons werken, ons jachten en jagen in die soms zenuwslopende maatschappij, waar van alles moet, onze carrière, al dat vergaderen, al dat zwoegen en werken. We komen tot stilstand en we mogen tot ons zelf komen. Doen we dit dan ook echt? Of is onze vakantie een verlengstuk van ons dagelijks doen en laten? Gisteren las ik in de krant dat er veel mensen zijn die tegenwoordig hun laptops en iPods meenemen. Mailtjes worden gecheckt, afspraken voor na de vakantie gemaakt. Het bureauwerk gaat vaak nog een beetje door. Kunnen we niet zonder. Kunnen we niet eens een paar weken genieten van onze vrijheid?

Ik wil u en mezelf voor deze vakantietijd enkele wensen meegeven:

  • Ik wens u toe dat u echt tot rust zult komen en écht tijd kunt nemen voor u zelf en tot échte ontspanning zult komen.
  • Ik wens u toe dat u echt zult genieten van Gods mooie schepping, dat u de wereld echt met andere geuren en kleuren zult ervaren en dat u bovenal zult genieten van al die mensen die u in deze tijd mag 'ont-moeten'.
  • Ik wens u toe dat uw vakantie ook zal leiden tot een stukje bezinning op leven en werken: wat is voor mij de hoogste waarde in het leven?
    Wat is de bron waaruit ik drink?
  • Ik wens u toe dat u veel nieuwe inspiratie zult opdoen om straks weer de schouders te zetten onder ons gezamenlijk werken aan de Blijde Boodschap, thuis en in onze parochie, en waar u ook leeft en werkt.
  • Ik wens u toe dat u deze luxe, die vele mensen zich ook in ons land niet (meer) kunnen veroorloven, zult benutten, om als nieuwe mensen weer verder te trekken op onze weg door het leven, op onze weg naar de elkaar, op onze weg naar Gods Rijk van vrede, rechtvaardigheid en goedheid voor alle mensen in deze wereld.

Soms vraag ik me wel eens af: waarom maken we ons zo druk in het leven? Jezus zegt: “De vogels in de lucht en de lelies op het veld blijven van die zorgen gespaard”. Hoewel tussen haakjes ook een vogel moet uitkijken of anders is hij voor de poes! Angst en zorgen. Wat zullen we eten en wat zullen we drinken? Waarmee zullen we ons kleden? Voor welke waarden zullen we vandaag weer kiezen in het leven? Jezus zegt: maak je zorgen niet altijd maar groter! Geef je zorgen geen kans om steeds maar groter te worden. Geef je niet over aan de dood, maar vertrouw je toe aan het leven. Dat is de boodschap van het evangelie. Nauwelijks heb je een kleine wagen gekocht met twee deuren, of je ziet al een grotere, met nog meer paardenkracht en nog meer comfort. Zo groeien onze zorgen en: "Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen leed" Jezus wil ons eigenlijk behoeden voor een paar maagzweren als Hij zegt: maak je geen zorgen voor morgen.

Waarom al die haast en al die drukte. Zelfs zo dat velen zich zelfs over de vakantie al druk maken. Jezus kende het woord onthaasten ongetwijfeld niet. Maar Hij heeft het vandaag wel over “onthaasten”. Blijkbaar waren in Zijn tijd de mensen ook al van die drukke baasje die zich met alles en nog wat bezig hielden. Je hebt bijna geen tijd meer voor je zelf, voor anderen en voor God. Als je met goede vrienden wilt gaan eten, worden agenda’s getrokken en dan krijg je te horen: “even kijken, de maand maart en half april zit al vol. Misschien kunnen we over twee maanden een gaatje vinden.” En ook kinderen. Probeer maar eens wat voor kinderen te organiseren. Ook zij zitten vol met afspraken en verplichtingen.

Jezus geeft ons vanmorgen een paar adviezen voor om tot onthaasting te komen:

  1. Maak je keuze en blijf daar trouw aan. Het bespaart je heel wat zorgen en narigheid. Je neemt God niet serieus, als je alles van deze wereld verwacht.
  2. Ten tweede: wees niet al te bekommerd om jezelf, maar zorg voor anderen. Denken aan anderen en zorgen voor anderen doet je eigen zorgen wat vergeten. Je geeft je angsten en zorgen geen kans om uit te groeien tot een levensgroot -onbeheersbaar - gezwel.
  3. Zet tenslotte de derde en laatste beslissende stap. Verdrink niet in de zorgen van deze wereld, probeer te relativeren. En dat woord "relativeren" betekent dat je alles wat je tegenkomt in een groter verband weet te plaatsen. Dan maak je je minder druk, omdat je weet dat niet alles in het leven eeuwigheidswaarde heeft, en dat je je vandaag veelal zorgen maakt over wat je morgen al weer vergeten bent. Zorg er eerst voor dat je in de juiste verhouding leeft tot je zelf, tot anderen en tot God. Dan verdwijnen spoedig de kleine zorgen en maken we ons alleen maar druk over de echte vragen van ons bestaan... Dan kun je pas echt genieten van je vrijheid en zullen de dromen van vrijheid uitkomen.

Ik wens u allen een fijne en inspirerende vakantietijd toe. Geniet ervan en kom behouden en gesterkt weer thuis! En vergeet niet om een kaartje te sturen naar de achterblijvers die om welke reden dan ook thuis moeten blijven of niet op vakantie kunnen.

© Pater Ambro Bakker s.m.a.
Pastoor-deken H.Augustinus
Amsterdam/Amstelveen