Adveniat regnum tuum;

Uw rijk kome;

Nieuws

Gaat U mee op bedevaart naar Lourdes!

Lourdes

Gaat U mee op bedevaart naar Lourdes!

Altijd al willen weten waar de hemel op aarde te vinden is? In Lourdes! Vraag het maar aan de miljoenen pelgrims die elk jaar dit bedevaartsoord in de Franse Pyreneeën bezoeken. Elke dag gaan vele mensen naar de grot waar Maria in 1858 aan het meisje Bernadette Soubirous verscheen. Mensen gaan naar Lourdes om steun te zoeken bij Maria, om een kaarsje op te steken, om stil te zijn bij de grot van de verschijningen, om het geloof samen met anderen te beleven, om bezinning.

Tijdens onze reizen naar Lourdes wordt U een volledig verzorgd programma aangeboden. U kunt – geheel vrijblijvend – deelnemen aan vieringen, processies, verdiepingsmomenten, wandelingen door Lourdes en excursies naar de Pyreneeën. De Lourdesgroep Bisdom Haarlem-Amsterdam verzorgt al decennia lang jaarlijkse bedevaarten naar Lourdes in samenwerking met het ‘Huis voor de Pelgrim’ (Limburgse Bedevaarten). De groep bestaat uit vrijwilligers en verzorgsters die voor u vele hand en spandiensten verrichten tijdens de reis en in Lourdes. De bedevaartreis is daardoor geschikt voor jong en oud, ziek en gezond. Deelnemers die veel zorg nodig hebben kunnen in het Zorghotel accueil Notre Dame verzorgd worden door onze eigen Nederlandse vrijwilligers van het Huis voor de Pelgrim.

Het aanbod voor dit jaar bestaat uit:

29 mei – 6 juni 2019, busreis naar Lourdes
Een prachtige reis door het mooie Frankrijk. Onderweg worden plaatsen aangedaan als Banneux, een bedevaartplaats in België. Het Hospice in Beaune, een prachtig museum, vroeger was het een ziekenhuis voor arme mensen. En natuurlijk op de terugreis een bezoek aan het klooster in Nevers, waar Bernadette ligt opgebaard in haar schrijn.

Indien U liever vliegt is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de vliegreis van 31 mei – 5 juni 2019.
De pelgrims die met het vliegtuig gaan sluiten zich dan in Lourdes bij de buspelgrims aan.

Vliegreis van 6-11 september 2019
Vertrek vanaf vliegveld Maastricht. Bij voldoende deelname gaan we met een bus vanuit Haarlem naar het vliegveld.

Informatiebijeenkomsten

Als U, uw familie, kennissen en vrienden belangstelling hebben voor een reis naar Lourdes, dan bent U allen van harte welkom op de informatiebijeenkomst. Op deze bijeenkomst komt U alles te weten over de 2 bedevaart reizen. Er wordt een presentatie en informatie gegeven over de reis, de bedevaart zelf, het leven van Bernadette en het heiligdom van Lourdes.

De informatiebijeenkomst wordt gehouden op:

Zondag 20 januari 2019 Locatie: Moeder van de Verlosserkerk Adres: Prof. Eijkmanlaan 48, 2035 XB in Haarlem Aanvang: 13.00 uur.

De duur van elke bijeenkomst is ongeveer 90 minuten.

Voor verdere inlichtingen kunt U terecht bij:

Joke Hoekman T. 013-5216701 M. 06-42347729 Wilma Caiffa M. 06-12157507(na 18.00 uur) Diaken Philip Weijers M. 06- 53887641

Tip: Bent u client bij Zorgverzekeraar CZ! Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een flinke korting op de reissom. Meer informatie hierover bij Joke Hoekman.

Veel informatie kunt U vinden op onze website: www.lourdes-groep.nl en Facebook: Lourdesgroep

Pelgrimage Santiago de Compostella

Santiago de Compostella

Onze dirigent van ons Latijns Parochiekoor, Herman Paardekooper, maakt de komende 3,5 maand een lange pelgrimsreis (te voet!) naar Santiago de Compostela in Spanje. Hij start op vrijdag 20 juli vanuit de Pelgrimshoeve Kafarnaum in het Brabantse Vessem, en hoopt in ca. 100 dagen 2.400 km te kunnen afleggen door België, Frankrijk en Noord-Spanje. Zijn doel is om rond 25 oktober a.s. aan te komen in Santiago, om daarna nog 100 km door te lopen naar Cabo Finisterre, het 'Einde van de wereld' aan de Atlantische kust. Daar zal hij in bijzijn van familieleden en vrienden de as van zijn vijf jaar geleden overleden partner toevertrouwen aan de golven van de Atlantische Oceaan. Hij wil daarna terugkeren naar Santiago om de feesten van Allerheiligen en Allerzielen in de Kathedraal te vieren.

Aansluitend gaat Herman nog twee maanden rondreizen in Portugal. Hij zal in de eerste week van januari 2019 weer terugkeren naar Nederland en zijn werk als dirigent weer hervatten.

Aan het eind van onze zondagviering op 15 juli hebben we van hem afscheid genomen, gelukkig maar voor een half jaar. Het Latijns Parochiekoor, en ook onze kerkgangers, hebben Herman uitbundig uitgezwaaid. Deken Bakker heeft zijn rugzak gezegend en natuurlijk ook Herman zelf. En hij heeft in het pelgrimspaspoort de eerste stempel gezet van de Augustinusgemeenschap. De tweede stempel van de Nicolaaskerk in Amsterdam staat er ook al in omdat hij daar afgelopen vier jaar actief geweest is als zanger van de Engelse koren.

Er zullen nog vele stempels volgen, want er moet toch een zekere controle zijn dat hij die weg ook letterlijk afmaakt. Je vraagt je af: waarom begin je aan zo’n tocht van maar liefst 2500 kilometer. En Herman doet dat als pelgrim. Wat is een pelgrim eigenlijk? En waarom doe je dat? Een wandeltocht van vele maanden, elke dag door weer en wind, zon en regen, van maar zo’n 2500 kilometer!

pelgrimsreis start in de Augustinuskerk pelgrimsreis start in de Augustinuskerk pelgrimsreis start in de Augustinuskerk

Opbrengst collecte Caritaszondag

De opbrengst van de collecte in onze kerk bedroeg € 967,20.
Een mooi bedrag waarvoor de gevers van harte worden bedankt.

Tienerkamp Breakout 2017

Let’s Move! • 3 t/m 7 augustus • Julianaklooster Heiloo

Bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert in 2017 een tienerkamp voor tieners van 12 t/m 15 jaar. Het kamp zal plaatsvinden van donderdag 3 t/m maandag 7 augustus op het heiligdom in Heiloo. Vijf dagen lang met ruim 35 tieners op kamp. Leer nieuwe vrienden kennen, stel je vragen over het geloof en neem deel aan een actief en geweldig programma in en om het heiligdom.

Kom in beweging!

Dit is het moment! Dit is de start van iets groots. Jij bent zelf het begin van wat komen gaat. Alleen gebeurt er niks als je niet in beweging komt. Ben je klaar voor het avontuur? Kom uit je luie stoel en Let’s Move! Jezelf in beweging krijgen is niet altijd makkelijk en gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Toch ben jijzelf degene die bepaalt welke kant jouw leven op gaat, welke beweging jij maakt. Maar waar begin je mee en hoe zet jij de eerste stap?

Het kamp

Ga met samen met ons, leeftijdsgenoten en vrienden vier dagen lang op stap om een onvergetelijke tijd te beleven. Een programma vol sport en spel, de natuur in, een speciale activiteit, een bonte avond en nog veel meer. Dit kamp nemen we in het bijzonder tijd voor en met God. Kom in beweging en ga op weg met Hem! Vind jouw eigen unieke talenten en stel je vragen aan God, het geloof en de kerk!

Nieuw!

Ben je al vaker geweest en wil je een extra stap zetten en meer uit jezelf en het geloof halen? Geef je op met het codewoord: ‘moving on’!

Aanmelden

Ben je tussen de 12 en 15? Meld je dan nu aan via zusters@olvternood.nl. Vermeld bij het aanmelden voor- en achternaam, geboortedatum en zijn of haar e-mailadres.

Info:

Waar: Juliana Klooster Heiloo
Wie: 12 t/m 15 jaar
Wanneer: 3 t/m 7 augustus
Prijs: € 85
Mocht dit een probleem vormen, neemt u dan contact op met de Caritas van onze parochie: caritas@rkamstelland.nl
Download: Download de flyer
Aanmelden: Zusters@olvternood.nl of 072-7370085
Organisatie: Heiligdom Onze lieve vrouw ter Nood
Blauwe Zusters
Jong bisdom Haarlem

Reis naar het land van Franciscus van Assisi

In september 2015 gingen we met mensen uit verschillende kerken in Amstelveen een week naar Umbrië in het voetspoor van Franciscus. We hebben het plan opgevat om deze spirituele reis in september 2017 te herhalen.

Deze kleine pelgrimage brengt ons naar plaatsen die in het leven van Franciscus van belang zijn geweest We hebben ons hotel in Assisi, de plaats die ons veel te zien geeft, niet alleen de Franciscusbasiliek. We gaan naar Gubbio en Spoleto, ook naar Montefalco en Perugia, de hoofdstad van Umbrië. We bezoeken enkele kluizenarijen waar Franciscus verblijf hield en gaan naar La Verna op de grens met Toscane, de berg waarop hij zich terugtrok aan het einde van zijn leven. In diverse kerken zien we prachtige fresco’s, niet in de laatste plaats over het leven van Franciscus. In de bus onderweg naar diverse steden en dorpen genieten we van het Umbrische landschap.

Bij voldoende aanmeldingen gaan we op woensdag 13 september weer een week naar Umbrië. Logistiek worden we bijgestaan door reisorganisatie Drietour, in Umbrië hebben we een aantal dagen een gids. In Italië verplaatsen we ons per bus, nadat we eerst naar Rome gevlogen zijn. In de dorpen en steden maken we korte wandelingen. Omdat veel straatjes op en af gaan, moet je wel goed uit de voeten kunnen.

Op donderdag 2 maart is er om 20.00 uur een bijeenkomst in de Paaskerk met informatie over de reis en het dagprogramma. Welkom!

Gert Jan de Bruin (t. 020-6450616)

Met Bisdom Haarlem-Amsterdam naar Nederlandse Bedevaart in Rome

Bedevaart naar Rome
foto: Leobard Hinfelaar

In navolging van de succesvolle Romereis in mei 2015 organiseert het bisdom van Haarlem-Amsterdam van 14 t/m 19 november nogmaals een bedevaartsreis naar Rome. Daar sluiten we aan bij de Nederlandse bedevaart naar Rome vanwege het Heilig Jaar van de Barmhartigheid.

Tijdens deze bedevaart vindt op dinsdag 15 november de Nederlandse Dag plaats. Vele katholieke organisaties zoals KBO, Katholiek Nieuwsblad en alle bisdommen zullen samen de eucharistie vieren in de Sint Pieterskerk. Na de viering zal Paus Franciscus persoonlijk alle Nederlanders begroeten en toespreken. De dag zal vooral in het teken staan van vreugde en verbondenheid. Het belooft een unieke ervaring te worden waar iedereen zich welkom mag voelen: parochianen en pastores uit ons bisdom, bisschoppen en curie, samen op reis in verbondenheid en geloof.

Ook maakt u deze week een wandeling in het teken van barmhartigheid door de gezellige wijk Trastevere en bezoekt u de andere grote basilieken, de S. Maria Maggiore en de St. Paulus-buiten-de-Muren, en andere bekende highlights van Rome als het Pantheon, Collosseum, Piazza Navona enz. De bedevaart wordt afgesloten met een zendingsviering in de Sint-Jan van Lateranen, de kathedrale kerk van Rome. Uiteraard is er genoeg vrije tijd om zelf de stad te verkennen en te genieten van deze bruisende Italiaanse hoofdstad.
De pelgrimsgroep van het bisdom Haarlem-Amsterdam zal ook de ‘Scavi’ bezoeken onder de St. Pieterskerk, bijzondere archeologische opgravingen waar zich het graf van de apostel Petrus bevindt.

Deze Romereis betreft een vliegreis (vanaf Schiphol). De reis wordt begeleid door gidsen en reisleiders, die goed bekend zijn met Rome.
U kunt zich tot 1 september a.s. aanmelden (daarna is deelname afhankelijk van beschikbare vliegtuigstoelen en hotelkamers). Deelname aan de reis bedraagt € 839,00 (toeslag eenpersoonskamer: € 150,00).

Meer informatie of voor aanmelding voor deelname:

Nieuwe contactgegevens Tom Buitendijk OCarm.

Tom Buitendijk O.Carm

Tom is nu werkend en gevestigd in Oss.
De nieuwe gegevens zijn:

Woonadres

T.F. Buitendjk OCarm
Nieuwe Hescheweg 46
5342 ED Oss
0412 – 626772

Werkadres en adres kerk

T.F. Buitendijk OCarm
St. Jozefkerk
Oude Molenstraat 8
5342 GC Oss
Telefoon: 0412 – 622 164

E-mail: algemeen@tb-parochie.nl
Tweede email: tom.buitendijk@outlook.com Website: www.titusbrandsmaparochieoss.nl

Tom Buitendijk O.Carm gaat parochie verlaten

Tom Buitendijk O.Carm

Beste medeparochianen,

Aan het begin van deze week heeft onze pastoor Tom Buitendijk het parochiebestuur meegedeeld dat hij ons binnenkort gaat verlaten. De Prior Provinciaal van de Karmelieten heeft de bisschop verzocht hem eervol ontslag te verlenen als pastoor van de RK Amstelland en van de Urbanus Ouderkerk. De prior van de Karmelieten licht dit in een brief aan ons als volgt toe:

“Ik begrijp dat dit verzoek als een donderslag bij heldere hemel komt. Wij hebben Tom met klem verzocht in een aan de Karmelieten toevertrouwde parochie elders in ons land de pastoorsfunctie op zich te nemen. Na lang denken en met pijn in het hart heeft Tom – in het belang van de orde- besloten om op ons verzoek in te gaan. Wij weten dat Tom zich met grote ijver en inzet heeft toegewijd aan zijn taak in Amstelveen en hoeveel achting en waardering hij geniet van collega’s besturen en gelovigen.

Ik besef dat dit voor u geen prettige mededeling is, temeer daar de parochie nog maar kortgeleden werd opgericht en zich nog in een fase van opbouw bevindt. U van uw kant beseft zonder twijfel dat wij als orde allereerst de plicht hebben vorm te geven aan de verantwoordelijkheid voor de aan ons toevertrouwde parochies. Die verantwoordelijkheid noodzaakt ons dit, voor uw bestuur en parochianen en zeker ook voor Tom, moeilijke besluit mee te delen.”

Was getekend:
Jan Brouns Prior provinciaal van de Karmelieten.

U begrijpt dat deze mededeling echt een schok voor ons is. Tom licht vandaag persoonlijk de Titus Brandsmagemeenschap in. Door deze brief aan u voor te lezen, worden vandaag ook de andere gemeenschappen geïnformeerd.

Nadat we als bestuur wat van de schok waren bekomen, hebben we met elkaar en met de leden van het pastoraal team, waaronder Deken Bakker gesproken over wat ons nu te doen staat. Tom zal niet eerder dan 1 februari volgend jaar weg gaan.

Het zal niet makkelijk zijn om het gat dat Tom achter laat op te vullen. Onze eerste zorg gaat uit naar het bieden van continuïteit in de zondagse vieringen. Het pastoraal team zal op korte termijn nagaan of door verschuivingen in het liturgisch rooster en door een beroep te doen op assistenten en emeriti een evenwichtige spreiding van vieringen kan blijven plaatsvinden.

Wij hebben inmiddels ook contact gezocht met het Bisdom om op korte termijn overleg te hebben over de ontstane situatie. Onze inzet is om de vacature die Tom achterlaat zo snel mogelijk in te vullen. Gezien de investeringen die we in de parochie aan het doen zijn en de eerdere toezeggingen vanuit het Bisdom, verwachten wij dat dit verzoek hoge prioriteit krijgt.

Op 1 december as staat een overleg gepland tussen de coördinatoren van de locaties en het parochiebestuur. We hopen dan meer zicht te kunnen bieden op de vervolgstappen. Tot zover deze mededeling. Laten we Pastoor Buitendijk ons respect tonen voor de moeilijke keuze die hij heeft moeten maken, en laten we elkaar bemoedigen en ondersteunen bij het vinden van goede oplossingen voor de nu ontstane situatie.

Dank u wel.

Hans ten Rouwelaar secretaris parochie RK Amstelland

Spirit 1

Online versie parochieblad Spirit

Ons parochieblad is ook online te lezen.
Het eerste nummer vindt u hier.

Wereldjongerendagen Krakau 2016

Van 20 juli t/m 2 augustus 2016 organiseert Bisdom Haarlem-Amsterdam een 14-daagse reis voor jongeren van 16 t/m 30 jaar naar de Wereldjongerendagen (WJD) in Krakau met paus Franciscus. Eens in de vijf a zes jaar is de WJD in Europa, een unieke kans dus nu de WJD zo dichtbij georganiseerd wordt. De WJD is met miljoenen jongeren het grootste jongerenevenement ter wereld en een feest van geloof en verschillende culturen!

Programma: Praag (Sant’Egidio), Auschwitz en Krakau

Wereldjongerendagen Krakau 2016Op woensdag 20 juli 2016 vertrekken we per bus vanuit Haarlem naar Praag (Tsjechië). Hier zullen we gedurende het voorprogramma verblijven in een youth hostel en leren we de gemeenschap Sant’Egidio en elkaar beter kennen. Deze gemeenschap is ontstaan uit een groep studenten die vanuit hun geloof vrienden zijn geworden met de armen van Praag, onder wie daklozen, Romakinderen en ouderen.

Op maandag 25 juli verlaten we Praag en brengen we een bezoek aan Auschwitz. Daarna vervolgen we onze reis naar Krakau. Hier vindt de WJD plaats. Daar neem je drie ochtenden deel aan het Nederlandstalig programma. In de middagen en avonden zijn er de jongerenfestivals met muziek, theater, discussie en veel meer. De hoogtepunten zijn de verwelkoming van de paus op donderdag en de grote avondwake op zaterdagavond. De WJD wordt afgesloten met een indrukwekkende slotviering.inschrijving wereldjongerendagen

Prijzen

Schrijf je in vóór 9 mei 2016 en betaal € 685,- Ná 9 mei 2016 betaal je € 765,-. De reissom is inclusief € 100,- sponsoring van Mgr. Punt en Mgr. Hendriks voor de jongeren uit bisdom Haarlem-Amsterdam. Je kunt je uiterlijk inschrijven t/m 5 juni 2016 via de website www.vnb.nl (reisnummer: PO1684).

Jongerenpastoraat Bisdom Haarlem- AmsterdamSponsoracties

Zit je even krap bij kas? Het jongerenplatform heeft een sponsoractie bedacht. Via het jongerenplatform kun je noveenkaarsen of flessen wijn met WJD-etiket goedkoop inkopen om deze in jouw parochie te verkopen. Voor meer informatie over deze actie stuur je een mailtje naar: dare2share2016@gmail.com

Promotiebijeenkomsten

Verspreid over het Bisdom zijn er verschillende promotiebijeenkomsten. Voor meer informatie neem je snel een kijkje op www.jongekerk.nl/promotour

Reisthema: Dare2Share!

Het thema voor de komende WJD is de zaligspreking: 'Zalig de barmhartigen want zij zullen barmhartigheid ondervinden'. Met dit thema nodigt de paus ons uit om zorg te dragen voor anderen, om lief te hebben en al het goede dat je ontvangen hebt met anderen te delen. Daar van afgeleid is het thema van de bisdom reis: Dare2Share! Durf jij te delen?

Meer informatie

Wil jij helpen met promoten of op zoek naar promotiemateriaal? Mail naar info@jongbisdomhaarlem.nl

Overige vragen kun je stellen aan Marius van der Knaap, jongerenwerker van het bisdom: mvanderknaap@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

Meer over het ontstaan van de WJD vind je op: www.jongekerk.nl/ontstaan-WJD


Het grootste jongerenevenement ter wereld! Iets voor jou? van Jong bisdom Haarlem on Vimeo.